Sisällysluettelo
Kodin sähköturvallisuus on aihe, jota ei voi korostaa liikaa. Sähkö on nykyaikaisen kodin elinehto, mutta samalla mahdollinen vaaratekijä, jos sähköasennus on puutteellinen tai järjestelmän kuntoa ei seurata. Sähköasennukset Vantaalla tulee aina teettää ammattilaisella, mutta myös kodin omistajan on hyvä tuntea perusteet sähköturvallisuudesta.
Vanhojen sähköasennusten yleisimmät riskitekijät
Vanhemmissa kodeissa sähköjärjestelmä voi sisältää turvallisuusriskejä, jotka on hyvä tunnistaa. Kokenut sähköasentaja osaa tunnistaa tyypilliset ongelmakohdat.
Vanhat johdotukset ja liitännät voivat aiheuttaa merkittäviä turvallisuusriskejä. Vanhoissa taloissa käytetyt sähköjohtojen eristemateriaalit saattavat haurastua ajan myötä. Erityisiä riskitekijöitä ovat kumieristeristiset johdot, joita käytettiin ennen 1960-lukua, sekä kangaspäällysteiset sähköjohdot. Myös alumiinijohdot ja niiden liitokset, jotka olivat yleisiä 1960-1970-luvuilla, voivat aiheuttaa ongelmia. Lisäksi löystyneet liitokset sähkökeskuksessa tai jakorasioissa voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
3 vakavinta vaaraa vanhoissa sähköasennuksissa
- Haurastuneet johtojen eristeet, jotka voivat aiheuttaa oikosulkuja ja tulipaloja
- Puutteelliset maadoitukset, jotka voivat johtaa sähköiskuihin
- Ylikuormitetut sähköpiirit, joihin on lisätty vuosien mittaan laitteita ilman järjestelmän päivitystä
Vanhoissa sähköasennuksissa on usein puutteita nykyaikaisissa suojausmenetelmissä. Vikavirtasuojien puuttuminen on yleistä vanhemmissa järjestelmissä, vaikka ne ovat olleet pakollisia uusissa asennuksissa vuodesta 2008. Myös riittämätön maadoitus, vanhat tulppasulakkeet ilman pääkytkintä sekä puutteellinen kosteustilojen suojaus ovat tyypillisiä riskitekijöitä.
Ylikuormitukseen liittyvät riskit ovat lisääntyneet, sillä nykyaikaiset kodit sisältävät huomattavasti enemmän sähkölaitteita kuin aikaisemmin. Tämä voi johtaa vanhan sähköjärjestelmän ylikuormitukseen. Liian vähäiset pistorasiat ja niistä seuraava jatkojohtojen käyttö, vanhat sähkökeskukset, joita ei ole mitoitettu nykyiselle kulutukselle, sekä riittämättömät kaapelipaksuudet suhteessa kuormitukseen muodostavat merkittäviä riskejä.
Milloin on aika päivittää kodin sähköjärjestelmä?
Kodin sähköjärjestelmän kunto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti. Ammattitaitoinen sähköasentaja Vantaalla voi arvioida järjestelmän kunnon ja suositella tarpeellisia päivityksiä.
5 selvää merkkiä sähköjärjestelmän uusimistarpeesta:
- Sulakkeet palavat toistuvasti samassa piirissä
- Valot vilkkuvat, kun isompia laitteita käynnistetään
- Pistorasiat tai kytkimet tuntuvat lämpimiltä tai niistä kuuluu rätinää
- Sähköasennukset ovat yli 30 vuotta vanhoja
- Joudut käyttämään runsaasti jatkojohtoja pistorasioiden vähäisyyden vuoksi
Järjestelmän iän perusteella sähköjärjestelmän uusimista on syytä harkita, jos sähköasennukset ovat yli 30 vuotta vanhoja, kiinteistössä on käytetty aikakaudelle tyypillisiä riskialttiita asennustapoja tai sulakekotelot ja sähkökeskukset ovat vanhanaikaisia.
Toiminnallisten ongelmien perusteella uusimistarvetta voi arvioida, jos sulakkeet palavat toistuvasti, sähkölaitteet aiheuttavat häiriöitä kuten valojen vilkkumista tai ääniä, pistorasiat tai kytkimet tuntuvat lämpimiltä tai pistorasiat ovat löysiä tai irti seinästä.
Turvallisuuspuutteiden perusteella uusiminen on tarpeen, jos kodissa on puuttuvat vikavirtasuojat kosteissa tiloissa ja ulkoasennuksissa, vanhat maadoittamattomat pistorasiat, kosteusvaurioita sähköasennusten lähellä tai puutteellisesti suojattuja sähköasennuksia ulkotiloissa.
Leditko Oy sähköasentajat suosittelevat kuntokartoitusta erityisesti yli 20 vuotta vanhoihin asennuksiin. Kartoituksessa havaitaan ajoissa mahdolliset turvallisuusriskit ja voidaan suunnitella järkevä aikataulu päivityksille.
Vikavirtasuojien merkitys kodin turvallisuudelle
Vikavirtasuoja on yksi tärkeimmistä sähköturvallisuutta parantavista komponenteista nykyaikaisessa kodissa. Asiantunteva sähköasentaja varmistaa, että vikavirtasuojat on asennettu määräysten mukaisesti.
Miksi vikavirtasuoja pelastaa henkiä?
Vikavirtasuoja valvoo jatkuvasti sähkövirran tasapainoa ja katkaisee virran välittömästi, jos se havaitsee vuotovirtaa. Tämä suojaa ihmisiä, eläimiä ja omaisuutta sähköiskuilta ja tulipaloilta. Kun tavallinen sulake reagoi vasta merkittävään oikosulkuun, vikavirtasuoja tunnistaa pienetkin virran vuodot – jopa sellaiset, jotka voivat kulkea ihmiskehon läpi mutta eivät laukaise tavallista sulaketta.
Nykyiset määräykset edellyttävät vikavirtasuojausta kaikissa pistorasioissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, kosteissa tiloissa kaikissa asennuksissa, ulkotiloissa kaikissa asennuksissa sekä tiloissa, joissa on erityinen sähköiskun riski.
Vaikka vanhemmissa asennuksissa vikavirtasuojia ei välttämättä ole vaadittu asennushetkellä, on erittäin suositeltavaa päivittää kriittiset kohteet. Näitä ovat kylpyhuoneiden ja saunojen sähköasennukset, keittiön tasopistorasiat, ulkopistorasiat ja valaisimet sekä lasten huoneiden pistorasiat. Vantaan sähköasentaja voi helposti asentaa vikavirtasuojia myös vanhempiin järjestelmiin, mikä parantaa merkittävästi kodin sähköturvallisuutta.
Lapsiperheelle tärkeimmät sähköturvallisuustoimenpiteet
Lapsiperheissä sähköturvallisuus on erityisen tärkeää. Pienet lapset eivät vielä ymmärrä sähkön vaaroja, minkä vuoksi aikuisten on huolehdittava turvallisesta ympäristöstä.
Lapsen silmin – huomaamattomat sähkövaarat
Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja tutkivat maailmaa ympärillään kaikilla aisteillaan. Pistorasiat saattavat näyttää kiinnostavilta rei’iltä, joihin voi työntää leluja, kynää tai sormia. Johdot voivat näyttää lelumaisten väriensä ja kiinnostavan muotonsa vuoksi houkuttelevilta pureskeltavilta. Pieni lapsi ei ymmärrä, miksi veden ja sähkön yhdistelmä on vaarallinen, tai miksi pattereita ei saa avata.
Pistorasioiden suojaus on ensiarvoisen tärkeää. Käytä pistorasiasuojia kaikissa käyttämättömissä pistorasioissa ja harkitse turvapistorasioiden asennusta lastenhuoneisiin. Myös pistorasioiden sijoittaminen niin, etteivät ne ole helposti lasten ulottuvilla, lisää turvallisuutta merkittävästi.
Johtojen ja laitteiden turvallisuus on myös huomioitava. Varmista, että johdot ovat hyvässä kunnossa ja poissa lasten ulottuvilta. Käytä johtokiinnikkeitä johtojen siistiin järjestämiseen ja vältä jatkojohtojen käyttöä. Älä koskaan ketjuta jatkojohtoja.
Sähkölaitteiden turvallinen käyttö on osa kodin turvallisuuskulttuuria. Opeta lapsille sähkölaitteiden turvallinen käyttö iän mukaisesti ja kytke laitteet pois päältä kun niitä ei käytetä. Älä jätä latauksessa olevia laitteita valvomatta pitkiksi ajoiksi ja pidä kaikki sähkölaitteet kaukana vedestä.
Lapsiperheen sähköturvallisuuden checklist:
- Asenna pistorasiasuojat kaikkiin vapaana oleviin pistorasioihin
- Kiinnitä irtonaiset johdot seinään tai piilota ne kalusteisiin
- Älä jätä latureita pistorasioihin, kun niitä ei käytetä
- Varmista, että kodin vikavirtasuojat testataan säännöllisesti
- Pidä sähkölaitteet poissa kylpyhuoneesta ja niiden käytöstä aiheutuvalta vesiroiskeelta
- Opeta lapsille, ettei sähkölaitteita koskaan käsitellä märin käsin
- Varmista, että lapsilla on ikäryhmälle sopivat sähkölaitteet ja niiden käyttöä valvotaan
Säännölliset tarkastukset ovat osa vastuullisen kotiomistajan rutiinia. Tarkista kodin pistorasiat, johdot ja laitteet säännöllisesti, testaa vikavirtasuojien toiminta painamalla testipainiketta ja huollata sähkölaitteet tarvittaessa. Leditko Oy ammattilaiset auttavat mielellään arvioimaan kotisi sähköturvallisuuden tason ja tekemään tarvittavat parannukset erityisesti lapsiperheiden näkökulmasta.
Ota yhteyttä sähköturvallisuuden asiantuntijoihin
Kodin sähköturvallisuus on asia, jossa ei kannata ottaa riskejä. Leditko Oy sähköasentajat Vantaalla ovat kokeneita ammattilaisia, jotka auttavat sinua varmistamaan kotisi sähköjärjestelmän turvallisuuden ja toimivuuden.
Tarjoamme kattavat sähköasennuspalvelut Vantaalla sisältäen sähköjärjestelmän kuntokartoitukset, vanhojen asennusten päivitykset, vikavirtasuojien lisäasennukset, kodin sähköturvallisuuden parannukset sekä sähköjärjestelmän kokonaisvaltaiset saneeraukset.
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous sähköjärjestelmäsi kuntokartoituksesta ja mahdollisista parannustöistä. Ammattitaitoinen sähköasentaja auttaa sinua pitämään kotisi sähköt turvallisina ja toimivina.